Project Description

Els Nans Vells de La Patum

Els Nans Vells són quatre capgrossos molt semblants entre ells. Tots quatre, porten barret de tres puntes i llargues perruques recollides al darrere amb un llaç, pel costum de l’època, van abillats amb bates blaves i vermelles i ballen tocant les castanyoles.

Els Nans Vells arribaren a Berga l’any 1853, com a donació de Ferran Moragues i Ubach, nascut a Berga el 1808 i que fou advocat, polític, Notari Públic Reial de la Ciutat de Barcelona i el primer diputat a Corts que tingué el districte de Berga (1851). S’introduïren a la festa en un moment d’esplendor d’aquest tipus de comparses d’arreu del país.

Els Nans Vells participaren de manera continuada en la Patum fins al 1881. El seu mal estat i la situació precària de les arques municipals, però, provocaren que deixessin d’actuar durant uns quants anys. L’any 1890, en ple procés de potenciació de la Patum, l’Ajuntament volgué reintroduir-los en la celebració, però finalment va decidir que era millor comprar-ne de nous que no reparar els vells. És per aquest motiu que aquell any es compraren els Nans Nous.

Amb la col·laboració de Televisió del Berguedà

Imatges cedides per:

Amb la col·laboració de Televisió del Berguedà

Imatges cedides per:

Els Nans Vells de La Patum Els Nans Vells de La Patum Els Nans Vells de La Patum

Amb la col·laboració de FotLuigi

Imatges cedides per:

Articles sobre les comparses de La Patum de Berga