Project Description

L’Àliga de La Patum

L’Àliga de la Patum és una figura de cartró pedra i fusta que representa un ocell d’aquesta espècie de grans dimensions, amb el cap cenyit per una corona comtal, amb les ales plegades i el bec obert. Un bec on porta branques de llorer, oliva i àdhuc clavells. Aquesta figura executa el ball amb més valor careogràfic i musical de tota la Patum.

L’Àliga simbolitza el poder reial, la dignitat, la pau i la justícia, motiu pel qual antigament ocupava una posició preeminent i gaudia d’un seguit de privilegis impensables en els altres entremesos. Li era permès de ballar al prestiberi de l’església i moltes vegades, figurava a la Processó immediatament davant la custòdia.

L’Àliga porta dos acompanyants al costat que en moment d’executar el ball, portaven un cap d’aligó cadascun, com si es tractés d’un cap-gros. Aquests elements deixaren d’utilitzar-se a mitjans del segle XIX. En general, però al llarg de la seva història l’Àliga no ha sofert gaires canvis. Els més notoris són els que fan referència a la corona.

Amb la col·laboració de Televisió del Berguedà

Imatges cedides per:

Amb la col·laboració de Televisió del Berguedà

Imatges cedides per:

L L L L L L

Amb la col·laboració de FotLuigi

Imatges cedides per:

Els nostres articles relacionats amb la comparsa

Articles sobre les comparses de La Patum de Berga